perjantai 13. syyskuuta 2013

Pesäpallon Suomen Cup

Pesäpallon Suomen Cupia on pelattu viimeksi miesten osalta 1989 ja naisten puolella 1992. Itselläni heräsi mielenkiinto siihen, voitaisiinko tämä etenkin jalkapallon puolella kansainvälisesti vaikuttava kilpailumuoto herättää myös pesäpallon osalta henkiin?

Laskin tuossa nopeasti, että tällä kaudella miesten puolella Superpesis (12), Ykköspesis (12), Suomensarjat (39, mutta normaalisti 40) ja Maakuntasarjat (68) vetävät yhteensä 131 joukkuetta.

Esimerkki Cup-järjestelmästä, jonka tein hieman mukaillen Jalkapallon Suomen Cupin järjestelmää:

1.Kierros: 112 joukkuetta (MYP, MSS, MMKS)
2.Kierros: 56 joukkuetta (MYP, MSS, MMKS)
3.Kierros: 28 joukkuetta ((MYP, MSS, MMKS)
4.Kierros: 14 joukkuetta (MYP, MSS, MMKS) + 6 liigajoukkuetta (Sijat 7-12)
5.Kierros: 10 joukkuetta (MSU, MYP, MSS, MMKS) + 6 liigajoukkuetta (Sijat 1-6)
Puolivälierät: 8 joukkuetta
Välierät: 4 joukkuetta
Finaali: 2 joukkuetta

Superpesisjoukkueille kauteen 1-4/5 peliä lisää, mutta vastaavasti esimerkiksi valintakierroksesta ja paikalliskierroksista voisi luopua. Paikalliskierros ei ole tällä hetkellä sarjataulukon kannalta kovinkaan reilu (Vimpeli vs. Alajärvi ja Sotkamo vs. Pattijoki). Myöskään valintakierroksen kautta Kiri ja Kankanpää kohtasivat runkosarjassa kuudesti ja lopulta alempien pudotuspelien takia viidesti lisää - yhteensä 11 kertaa! Huomasi jo yleisöstä, että samoja naamoja ei loputtomiin jaksanut enää tulla katsomaan.

Cupin ensimmäiset kierrokset voitaisiin pelata keväällä osittain harjoitusotteluiden korvikkeena. Muutenkin esimerkiksi suomensarjojen joukkueet pelaavat silloin harjoitusotteluita keskenään sekä ykköspesiksen että maakuntasarjojen porukoita vastaan. Silloin jo niillekin peleille saataisiin jonkin asteinen panos ja jopa lisää medianäkyvyyttä. Tarpeen mukaan Cup voitaisiin aloittaa myös teoriassa jo hallissa kuten jalkapallo, mutta se ei ehkä palvele pesäpallossa niin hyvin. Toukokuussa alussa aloitettuna ja yksi kierros kahta viikkoa kohden pelattuna, finaali osuisi elokuun toiselle viikolle. Tahtia hieman kiristämällä tai huhtikuun lopussa aloittamalla Cupin finaali ei menisi laisinkaan pudotuspelien päälle.

Osille Suomensarja paikkakunnille olisi varmasti tosi kova juttu saada Superpesis joukkue vastaansa kotikentällään. Muhos-Pattijoki, Vaasa-Vimpeli, Lohi-Kiri? Katsomot olisivat varmasti tupaten täynnä ja pienet seurat tekisivät ison tilin. Samalla huippupesistä saataisiin vietyä myös pienemmille paikkakunnille, joissa lapset saattaisivat saada aivan uuden kipinän pesikseen ja pääsisivät tapaamaan idoleitaan. Vastaavasti miesten ykköspesiksessä muutenkin hyvin katsojia vetänyt Puijo olisi varmasti haltioissaan, jos saisi esimerkiksi Sotkamon vieraakseen.

Jos arvonnallisesti otetaan mallia jalkapallosta. voisi pesiksessä toimia seuraava:
1. Kierros :Maantieteellisesti 7-8 koria
2. Kierros :Maantieteellisesti 6 koria
3. Kierros :Maantieteellisesti 4 koria (Pohjoinen, Etelä, Itä, Länsi)
4. Kierros :Maantieteellisesti 3 koria
5. Kierros ja pudotuspelit kaikki joukkueet samasta korista. Kotietu heikomman sarjatason omaavalla joukkueella. Saman sarjatason omaavien joukkueiden kesken kotietu arvottaisiin.

Jalkapallossa käytössä on lisäksi farmijoukkueiden osalta seuraavanlainen järjestelmä:
Suomen Cupin erillismääräysten mukaan mikäli farmisopimuksen keskenään tehneiden seurojen joukkueet ovat jatkossa, kun cupissa on 16 joukkuetta jäljellä, asetetaan ne vastakkain ilman arvontaa. Mikäli tässä vaiheessa toisesta tai molemmista seuroista on kaksi tai enemmän joukkueita jatkossa, asetetaan ne ensin vastakkain ilman arvontaa ja tarvittaessa seuraavalla kierroksella vastakkain asetetaan farmisopimuksen tehneiden seurojen joukkueet.

Itse näkisin myös median kannalta tässä useita etuja. Otteluparien arpominen puolentoista-kahden viikon välein aiheuttaisi aina aiheen suurempaan uutisointiin, aluksi ennakointiin, sitten tulosten julkistamiseen ja lopulta otteluparien analysointiin. Etenkin jalkapallon puolella Englannin Cupissa nousee välillä joku kakkosdivarinkin joukkue aivan loppupeleihin asti. Tuhkimotarinat ovat urheilu-uutisoinnin suola. Taannoin Jokioisen Koetus pelasi Miesten Ykköspesistä hiekkakentällä ja Suomi-palloilla. Vaikka sarjasijoitus oli vasta yhdeksäs, oli sarjan yksi kovimmista kotijoukkueista ja nappasikin peräti 75% kauden pistesaaliistaan kotikentällään. Kotietu heikomman sarjatason seuralle on myös lopputulosten yllätyksellisyyden kannalta hyvä valinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti